ایسنا نوشت: بورس تهران که یک هفته قبل از توافق تاریخی ایران با قدرت های جهانی، خود را برای جهشی بزرگ آماده کرده و با افزایش مجدد قیمت و تقاضا خوشحالی سهامداران را رقم زده بود، یک روز بعد از اعلام نتیجه مذاکرات هسته ای و در میان ناباوری سهامداران روند نزولی در پیش گرفت و قرمز پوش شد.
بر این اساس سهامداران بورس تهران که از دی ماه 92 گرفتار رکود شده و زیان های شدیدی را متحمل شده بودند، در هفته گذشته و در ساعت های پایانی مذاکرات در صدد خرید سهام شرکتها به ویژه شرکتهای بانکی و خودرویی برآمدند تا بعد از لغو تحریم ها بتوانند اندکی بازدهی کسب کنند اما در عین ناباوری یک روز بعد از توافق هسته ای با افت قیمت و افزایش فشار فروش به خصوص در نمادهای بانکی و خودرویی مواجه شدند.
بر این اساس از همان دقایق ابتدایی معاملات، شاخص بورس به رنگ قرمز درآمد و علی رغم انتشار اخبار مثبت در خصوص لغو تحریم ها رفته رفته بر فشار فروش بازار افزوده شد تا در نهایت شاخص بورس با ریزش 605 واحدی و قرار گرفتن در کانال 68 هزار و 827 واحد به کار خود پایان داد.
بنابراین امروز بورس تهران واکنشی عجیبی به توافق هسته ای نشان داد و بدون توجه به اخبار منتشر شده از این توافق بر ادامه روند نزولی تاکید کرد به طوری که در معاملات امروز میل سهامداران به فروش سهم افزایش پیدا کرد و سهامداران خواهان فروش سهام خود در گروه های مختلف شدند.
البته کارشناسان معتقدند که رفتار امروز بورس تهران به دلیل نزدیک شدن به زمان برگزاری مجامع شرکتهای بزرگ در 31 تیر ماه و بسته شدن نماد آنها در کنار پیش خور شدن قیمت ها قبل از توافق هسته ای و نیاز برخی سهامداران به تامین نقدینگی بوده و و به زودی بازار به روند صعودی بر می گردد.
بر این اساس در بازر امروز بر خلاف انتظار صف های فروش در بازار تشکیل شد و عرصه های سنگین سهم توسط حقوقی ها در بسیاری از نمادها به این روند شدت داد و درحالی که همگان انتظار داشتند با انعکاس خبرهای مثبت، شاهد تشکیل صفهای خرید در بازار شکل بگیرد اما شرکتهای مطرح بازار با فشار فروش مواجه شدند.
بنابراین در معاملات امروز شرکتهایی همچون بانک ملت، پالایشگاه بندرعباس، بانک پاسارگاد،بانک صادرات،بانک تجارت، فولاد، نفت و گاز پارسیان، پالایشگاه اصفهان، مخبرات، غدیر، بانک انصار و سایپا بیشترین تاثیر را در ریزش امروز شاخص بورس گذاشتند.همچنین شرکتهای بیمه ما، آذرآب و کارت اعتباری کیش از بیشترین تقاضای خرید برخوردار شدند و شرکتهای بانکی و خودرویی همچون پارس خودرو، سایپا و بانک ملت بیشترین تقاضای فروش را از آن خود کردند.
با این حال در بازار منفی امروز بیش از یک میلیارد سهم به ارزش 217 میلیارد تومان داد و ستد شد و ارزش بازار سرمایه تا سطح 298 هزار میلیارد تومان افت کرد.
- روند فعلی نگران کننده نیست
ایسنا در خبر دیگری نوشت: بورس تهران که ماهها در انتظار توافق هستهای و مشخص شدن نتیجه مذاکرات به سر می برد و با رکود ناشی از انتظار دسته و پنجه نرم میکرد، با انجام توافق هستهای ایران در روز گذشته روند دیگری در پیش گرفت و بر خلاف انتظار سهامداران، منفی شد.
اسماعیل فرقی- معاون شرکت کارگزاری بانک اقتصاد نوین- در مورد علت منفی شدن بورس با وجود توافق هستهای گفت:در حال حاضر بازار سرمایه هدفمند است اما به دلیل در پیش بودن مجامع برخی شرکتهای بزرگ در 31 تیر ماه و توقف نماد آنها و نیاز سهامداران به تامین نقدینگی و نیز تعطیلات عید فطر روند منفی در پیش گرفته است.
وی افزود: علاوه بر نزدیک شدن به زمان برگزاری مجامع شرکتها، بخشی از فروش سهم ها در معاملات امروز مربوط به پیش خور کردن قیمت ها قبل از توافق است به طوری که در هفته گذشته و ابتدای هفته جاری بسیاری از سهم ها قیمت خود را پیدا کرده و عدهای با افتادن بر روی دور سود، اقدام به فروش سهام خود کردند.
فرقی گفت: از سوی دیگر سهامداران حقوقی اقدام به فروش سهام خود در این برهه از زمان می کنند که البته نباید به آنها خرده گرفت، زیرا آنها هم به پول نیاز دارند و باید بتوانند هزینه های خود را تامین کنند.
این کارگزار بورس تاکید کرد: با این حال روند فعلی بازار سرمایه اصلا نگران کننده نبوده و بورس قطعا طی روزهای آینده روند صعودی در پیش می گیرد به طوری که بعد از برگزاری مجامع شرکتها در 31 تیر ماه، بهترین فرصت خرید برای کسانی که قصد سرمایهگذاری در بازار سرمایه را دارند فراهم می شود زیرا قیمت سهام شرکتها بسیار کاهش یافته و به قیمت پایه رسیده است.
معاون شرکت کارگزاری بانک اقتصاد نوین تصریح کرد: به این ترتیب با حصول توافق هسته ای بین ایران و قدرتهای جهانی دغدغه و نگرانی توافق از بازار سرمایه خارج شده است، اما هنوز اتفاقی رخ نداده و پولی وارد شرکتها نشده است بنابراین باید به شرکتها فرصت داد تا بتوانند خود را پیدا کنند.
- متولیان بورس مراقب اعتماد بازار باشند
فارس نوشت: بورس تهران یک روز پس از اعلام نتیجه مذاکرات هستهای با واکنش منفی نماگرهای خود مواجه شد. این در حالی است که در روزهای قبل از توافق اقبال زیادی برای خرید سهام از سوی معاملهگران پدید آمده بود.
شاخص قیمت و بازده نقدی بورس در پایان معاملات امروز چهارشنبه 24 تیر ماه 94 با افت 605 واحدی به رقم 68 هزار و 827 واحد رسید.
شاخص قیمت وزنی نیز با 248 واحد کاهش عدد 28 هزار و 266 واحد را برای خود ثبت کرد. همچنین شاخص سهام آزاد شناور در این بازار با 1140 واحد افت عدد 78 هزار و 667 واحد را تجربه کرد.
بر اساس این گزارش شاخص بازار اول در حالی با ریزش 647 واحدی به عدد 49 هزار و 328 واحد رسید که شاخص بازار دوم با افزایش 49 واحدی به رقم 144 هزار و 69 واحد ایستاد.
براساس این گزارش شاخص کل فرابورس نیز در پایان معاملات امروز با 8 واحد ریزش رقم 811 واحد را برای خود ثبت کرد.
گفتنی است ارزش کل معاملات بورس تهران در پایان معاملات امروز از مبلغ 217 میلیارد و 322 میلیون تومان فراتر رفت که حاصل دست به دست شدن بیش از یک میلیارد و 160 میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله در 64 هزار و 685 نوبت خرید و فروش بود.
طی امروز سه نماد معاملاتی بانک ملت با 103 واحد، پالایش نفت بندرعباس با 86 واحد و بانک پاسارگاد با 67 واحد کاهش بیشترین تاثیر منفی را در برآورد شاخص کل بورس به دوش کشیدند.
در عین حال نماد معاملاتی شرکتهای صنایع پتروشیمی خلیج فارس با 50 واحد، سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی با 36 واحد و همراه اول با 21 واحد افزایش بالاترین تاثیر مثبت را در برآورد این نماگر بر جای گذاشتند.
طی معاملات امروز ناظر بازار سهام اقدام به توقف نماد معاملاتی شرکتهای لبنیات کالبر، بانک دی، بانک حکمت ایرانیان، کابلسازی تک، کیسون، توسعه بازرگانی آهن و فولاد میلاد، بانک تجارت، بیمه نوین، اعتباری کوثر، هپکو، پلاست ایران، صدرا، تامین ماسه ریختهگری، توریستی و رفاهی آبادگران، سازه پویش، معادن بافق، فولاد مبارکه، دشت مرغاب، نورد آلومینیوم، نفت بهران،فولاد آلیاژی ایران،جام دارو، بانک کارآفرین، سرمایهگذاری گروه توسعه ملی، کارخانجات مخابراتی ایران، ذوب آهن اصفهان، مهندسی ساختمان و تاسیسات راهآهن، پالایش نفت لاوان، صنایع پتروشیمی گلستان، بیمه رازی، توکا ریل، بیمه سامان، توسعه اقتصادی آرین، پالایش نفت شیراز کرد و در عین حال نماد معاملاتی شرکتهای بهنوش ایران، شرکت شکر، موتوژن و شرکت صنایع آذرآب بازگشایی شدند.
طی امروز در نماد معاملاتی شرکتهای پتروشیمی مبین با 10 میلیون سهم، ملی سرب و روی ایران با 12 میلیون و 496 هزار سهم، صنعتی مینو با 30 میلیون و 591 هزار سهم ، بانک آینده با 100 میلیون سهم و صنایع پتروشیمی تخت جمشید با بیش از 269 میلیون سهم از کد سهامدار حقوقی به شرکتهای تابعه آن دارایی های مذکور کد به کد شد.
معاملات امروز بازار سهام در حالی آغاز شد که اغلب معاملهگران انتظار داشتند یک روز پس از اعلام نتیجه مذاکرات هستهای نماگرهای بورس با جهش مثبت در مدار صعودی از روی کانال روانی رکودی 18 ماهه اخیر عبور کند. اما رفتار متناقض حقوقیها در روزهای گذشته و در عین حال عدم اطمینان خریداران از تکرار تجربه عرضههای بیمهابای حقوقیها در ماههای قبل باعث شد تا بسیاری از معاملهگران بازار آخرین روز معاملاتی این هفته را در آستانه تعطیلات پیش رو فقط نظارهگر باشند.
امروز اما معاملهگران بازار سهام دو سناریو برای ارزیابی رفتار معاملهگران در تالار شیشهای ارایه میدادند.
نخست آنکه به نظر می رسد برخی اشخاص حقیقی برخوردار از رانت و یا مدیران حقیقی صندوقها و شرکتهای سرمایهگذاری حقوقی با عرضه سهام و افزودن فشار فروش در نمادهای معاملاتی پرتقاضای بازار قصد پایین کشیدن عمدی قیمتها و سپس جمعآوری سهام ارزان را در دستور کار خود قرار دادهاند.
در مقابل سناریوی دیگری نیز مطرح میشد که معاملهگران بازار سهام طی امروز و روزهای آینده به دقت رفتار بازار را تحت نظر قرار داده تا با ارزیابی و اطمینان از میزان نقدینگی به گردش درآمده در بازار برای ورود مطمئن اقدام کنند.
در عین حال برخی چارتیستها نیز با اعتقاد به اینکه شاخص کل بورس می بایست برای تداوم روند صعودی در محدوده فعلی به نقطه مقاومتی پیشین خود پولبک داشته باشد معتقدند رفتار بازار در شرایط طبیعی است و میتواند در روزهای آینده دوباره روی مدار صعودی قرار گیرد.
اکنون اغلب حقیقیهای بازار با اشاره به تجربههای گذشته از سوی حقوقیهایی که این روزها ناله نبود نقدینگی را سر میدهند معتقدند دولت به عنوان بزرگترین و اصلیترین سهامدار بازار سرمایه و نیز سایر شرکتهای حقوقی تا زمانی که پول خود را در بازار به گردش نیندازند نمیتوان به پدیدار شدن شرایط امن در بازار سهام اطمینان داشت. چرا که هر لحظه امکان عرضه بیمهابای سهام وجود دارد. از این رو تداوم روند مثبت بازار سهام به چرخش نقدینگی حقوقیها در روزهای آینده و نیز نحوه رفتار آنها در بازار بستگی خواهد داشت.
بر اساس این گزارش؛ امروز در برخی نمادهای پرمعامله بازار در حالی که حتی از صف خرید نیز برخوردار بود اما به دلیل نبودن ارادهای محکم از سوی بازیگران بزرگ بازار به منظور ایجاد جو مثبت در معاملات، بلافاصله صفهای فروش تشکیل شد.
رفتار متناقض بازار سهام در مقابل اخبار مثبت هستهای اگر چه برای معاملهگران تالار شیشهای تعجببرانگیز بود اما این نکته را نیز برای سرمایهگذاران این بازار در بر داشت که بازیگران اصلی این بازار فعلاً قصد شیرین کردن کام سهامداران این بازار را ندارند. رفتار برخی حقوقیها در نماد معاملاتی شرکتهای پیشرو به گونهای است که حتی در دقایق پایانی بازار نیز بر صفهای فروش سهام افزودند.
در این میان انتظار از متولیان بازار سهام برای مدیریت شرایط کنونی هنوز در حد یک آرزو است.
به نظر می رسد با وجود رفتار متناقض حقوقیها با روند مثبت بازار اما از هفته آینده همزمان با انتشار خبرهای سیاسی و نیز بازگشت دوباره اغلب شرکتهای بورسی از مجامع عادی سالیانه سهامداران شرایط بهتری در بازار سهام پدیدار شود.
نظر شما